Uppopallo

Uppopalloa pelataan Raksilassa torstaisin klo. 20.45–21.45 (portista pääsee jo 20.15). Käytössä on koko syvä pää ratojen 1-4 osalta. Lisäksi on harjoitusvuorot Raatissa keskiviikkoisin 20.30-21.30 ja sunnuntaisin 18.30-19.30. Katso harjoituskaudet tarkemmin uimahallivuorojen sivulta.

Vuoden 2017 alusta lähtien uppopalloilijat ovat kustantaneet yllä mainitut allasvuorot itse tätä varten erikseen kerättävällä toimintamaksulla.

Pelaamisen ja tekniikkaharjoittelun mahdollistamiseksi uppopalloilijat ovat tehneet viisi koria (kaksi Raksilassa, kaksi Raatissa ja yksi varalla) sekä hankkineet useita palloja. Seura edellyttää vakituisten pelaajien suorittavan uppopallojäsenmaksun. Uppopallojäsenenä sinut ilmoitetaan Sukeltajaliiton jäseneksi, jolloin voit halutessasi hankkia turnauksissa vaadittavan lisenssivakuutuksen. Turnauksien päivämääriä lisätään seuran tapahtumakalenteriin sitä mukaa kun niistä saadaan tietoa.

Kaudella 2019-2020 olemme mukana sekä SM-sarjassa (West Coast UWR) että 1 Divisioonassa (West Coast UWR2). Kevääseen 2018 saakka pelasimme ainoastaan 1-Divisioonassa.

wc_uwr

Saavutuksia:
2019: SM-sarjan pronssi (West Coast UWR)
2018: 1-Divisioonan mestaruus (West Coast UWR)
2017: 1-Divisioonan pronssi (West Coast UWR)
2016: 1-Divisioonan  neljäs sija (Pohjanmaa)
2015: 1-Divisioonan  hopea (Pohjanmaa)
2013: 1-Divisioonan hopea (Pohjanmaa)

Uppopallo on ylivertainen harjoittelumuoto myös laitesukeltajalle. Uppopallo vahvistaa sukelluskuntoasi erityisesti psyykkisesti, mutta myös fyysisesti. Ikä, sukupuoli tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet eivät ole este lajin aloittamiselle. Otamme uudet pelaajat lämpimästi vastaan ja opastamme lajin pariin.

Tiedotus/yhteydenpito

  • Viime aikoina on viestitelty aktiivisimmin WhatsApp ryhmän kautta (pyydä vaikka treeneissä päästä mukaan ellet ole vielä listalla).
  • Yhteydenpidossa toimii myös Facebook-ryhmä ”Vesimiehet uppopallo”.
  • Sähköpostilista on nykyisin ollut vähemmällä käytöllä, mutta uppopalloilijoille on olemassa myös seuran sähköpostilista uppopallo (at) vesimiehet.fi. Listalle voit liittyä seuran uppopallojäsenenä tämän linkin kautta: http://trillian.oikosulku.net/cgi-bin/mailman/listinfo/uppopallo.
  • Näiden kautta tiedotetaan tulevista tapahtumista, harjoitusvuorojen käytöstä ja järjestellään vaikka kimppakyytejä ja majoituksia pelireissuille.

Uppopallovastaavan yhteystiedot löydät seuran yhteystiedoista, toimihenkilöiden kohdalta.

Perusteita

Uppopallon pelaaminen ei vaadi erityistaitoja, mutta jotta pääsisit pelaamisen alkuun ja pinnan alle turvallisesti, tässä pari perusjuttua:

  • Korvien paineentasaus. Ellet tasaa välikorvan painetta sukeltaessasi altaan pohjaan, korvaan sattuu. Pahimmassa tapauksessa voit rikkoa tärykalvon, joskin tämä on aika harvinaista. Helpoin tapa tasata paine on ns. Valsalvan menetelmä (Valsalva manouver). Kokemuksen karttuessa paine tasautuu tällä menetelmällä helposti puhaltamalla pelkkää maskin painetta vasten ilman että nenästä pidetään kiinni.
  • Sukella aina toinen käsi edellä, etenkin silloin kun et katso siihen suuntaan mihin olet menossa. Tärkeää varsinkin pintaa kohti noustessa. Tämä siksi ettet törmää pää edellä altaan seinään tai pelikaveriin jolloin niska on vaarassa.
  • Pinnan alle pääsee helpoimmin ns. linkkuveitsitaitolla (duck dive).

Sääntöjä

Alla muutamia oleellisimpia uppopallon sääntöjä. Tarkemmat säännöt löytyvät Sukeltajaliiton sivuilta.

Uppopallo on urheilulaji, jota pelaa kaksi joukkuetta uima-altaassa vedenpinnan alapuolella varusteinaan vedenalaiset perusvälineet eli räpylät, maski ja snorkkeli. Näiden lisäksi on syytä käyttää uppopallolakkia.

Kaikkien varusteiden on oltava sellaiset, ettei niissä ole ulos törröttäviä särmiä. Ulkonevat särmät esim. maskissa tai räpylöiden soljet, on peitettävä teipillä tai vastaavalla. Myös kynnet tulee pitää lyhyinä ja viilattuina.

Pelin päämääränä on työntää uppoava pallo vastustavan joukkueen koriin. Altaan pohjan kummallakin sivulla on kori.

Pelin sääntöjä:

1. Saat tarttua vastustajaan vain jos sinä tai kyseinen vastustaja on pallon haltija. Oman joukkueen pelaajiin saa tarvittaessa tarttua aina (esimerkiksi saa auttaa maalivahtia pysymään korin päällä painamalla tätä alaspäin). Ote vastustajasta täytyy irroittaa heti jos vastustaja pudottaa tai menettää pallon. Ote vastustajasta täytyy irroittaa heti myös silloin kun itse syötät tai menetät pallon.

2. Et saa tarttua vastustajan varusteisiin. Tämä koskee kaikkia varusteita; maski ja sen remmi, snorkkeli, lakki, räpylät, uima-asu. Myöskään kumpaankaan maaliin ei saa tarttua eikä niitä saa siirtää käsin tai jaloin.

3. Et saa potkaista tai lyödä vastustajaa tahallaan tai pelata tarpeettoman rajusti. Et saa painaa vastustajaa päästä tai vääntää päätä pinnalla, tai käyttää liikaa väkivaltaa päähän pelin aikana. (Tuomarien on erityisesti huomattava maalivahtien yritykset karkottaa vastustaja potkimalla tätä räpylöin. Saa työntää, muttei potkia.) Palloa ei saa heittää vastustajan kasvoihin.

4. Kuristusote kaulasta on kielletty.

5.  Palloa ei saa kuljettaa tai heittää veden pinnan yläpuolella. Aloituksessa pallo käytetään pinnassa, mutta ei kokonaan pinnan yläpuolella.

6. Maalivahti ei saa pitää kiinni korista tai kiilata päätään, käsiään, jalkojaan, selkäänsä tai muuta ruumiinosaansa koriin. Hän ei saa kiilata kehoaan korin päälle altaan pohjan tai sivuseinän avulla. (Korin saa peittää vain keholla, ei esim. räpylöillä).

Turnaus- ja otteluraportteja:

SM-sarjan pronssiottelu Helsingissä 2019
SM-sarjan ja 1-Divisioonan avaus 2018
I Divisioonan finaali Helsingissä 7.4.2018
I Divisioonan turnaus Seinäjoella 20.1.2018
I Divisioonan turnaus Kokkolassa 9.12.2017
I Divisioonan turnaus Kuusankoskella 25.11.2017
I Divisioonan turnaus Seinäjoella 14.10.2017
I Divisioonan pronssiottelu Helsingissä 8.4.2017
I Divivioonan turnaus Joensuussa 18.01.2017
I Divivioonan turnaus Seinäjoella 19.11.2016
I Divisioonan turnaus Kokkolassa 1.10.2016
I Divisioonan turnaus Turussa 21.2.2015
I Divisioonan turnaus Seinäjoella 17.1.2015
Ykkösdivarista hopeamitaleja 6.4.2013
Pohjanmaa Cupin avaus Oulussa 28.11.2012
Pohjanmaa Cup päätökseen Pietarsaaressa 30.4.2011
Pohjanmaa Cup Seinäjoella 19.2.2011
Pohjanmaa Cup Nivala 26.9.2009

Linkkejä:

Sukeltajaliiton Uppopallovaliokunnan sivut (Uppopallo.fi)
Uppopallon säännöt 2011
Uppopallo Wikipediassa
Oman joukkueen turnaus- ja treenivideoita (youtube)
Uppopallovideoita(youtube)
Kuvia
Esimerkki uppopallomaskin remmistä

Turnauspaikkakuntien uimahalleja:
Seinäjoki (Kirkkokatu 15)
Vaasa (Hietalahdenkatu 8)
Helsinki, Pirkkola (Pirkkolan metsätie 6)
Joensuu, Vesikko (Uimarintie 1)
Turku, Impivaara (Uimahallinpolku 4)
Nivala (Kalliontie 59)
Pietarsaari (Pietarinpuistikko)
Kokkola, Uintikeskus VesiVeijari (Kaarlelankatu 55)
Riihimäki (Salpausseläntie 16)
Hämeenlinna (Uimarintie 2)
Tampere, Kalevan uimahalli (Joukahaisenkatu 7).

Jäsenyyksistä / Memberships (in english below)

Alla tietoa uppopalloon liittyvistä jäsenluokista hiukan yksinkertaistettuna. Tarkemmin jäsenluokista hinnastossa (tarkista sieltä myös ajantasaiset maksut siltä varalta ettei tätä sivua ole päivitetty).

Uppopallojäsen: 50 €/vuosi (uimahallivuoroja varten kerätään erikseen toimintamaksu)
Uppopallojäsenenä saat ilmaisen pääsyn seuran hallivuoroille sekä Sukeltajaliiton jäsenyyden. Sukeltajaliiton jäsenenä voit hankkia virallisissa peleissä vaadittavan lisenssivakuutuksen. Vakuutuksen voi hankkia Sukeltajaliiton sivujen kautta:
http://www.sukeltaja.fi -> Turvallisuus -> Vakuutus -> Osta kilpailulisenssi.
Vakuutuksen hankkiaksesi sinun tulee kirjautua Sukeltajaliiton sivuille. Tunnuksen ja salasanan saat uppopallojäseneksi liittymisen yhteydessä. Ellet ole saanut tunnusta ja salasanaa, ota yhteyttä jäsenrekisterinhoitajaan ( jasenrekisteri (at) vesimiehet.fi ).

Täysjäsen (kortitetuille laitesukeltajille): 0 € liittymismaksu + 85 €/vuosi
Uppopallojäsenen jäsenedut + ilmaiset paineilmatäytöt, edulliset laitevuokrat ja jatkokurssit.

Lisenssivakuutus on voimassa kalenterivuoden kerrallaan, eli 1.1.-31.12 maksuvuonna.

Jäseneksi haluavat voivat ilmoittautua jäsenrekisterinhoitajalle ( jasenrekisteri (at) vesimiehet.fi ).

Ilmoita:

– Nimi
– Osoite
– Sähköpostiosoite (jos eri kuin mistä lähetät viestin)
– Syntymäaika
– Mihin jäsenluokkaan haluat liittyä

———————————————————————————————————

Membership fees for UW Rugby players with diveclub Oulun Vesimiehet ry:

You can become a member by e-mailing the person responsible of our member registry ( jasenrekisteri (at) vesimiehet.fi ). Following information is required:
– Your name
– Your postal address
– Your email address (if different than the one you are sending the message from)
– Your date of birth
– Which membership level you wish to have: UW Rugby Member (Uppopallojäsen) or Full Member (Täysjäsen).

Full Member (Täysjäsen): 0 € joining fee + 85 €/year
If you are certified SCUBA diver and would like to get tank fills and/or rent clubs’ diving equipment and so forth, you can join as a Full Member.  You get the tank fills (free unlimited air fills!), equipment rental and advanced level courses at very competitive prices.

Underwater Rugby Member (Uppopallojäsen): 50 eur/year (in addition to this we gather fees to cover swimming pool reservations) For swimming pool sessions at Raksila and Raatti there is a PIN code system in use. The PIN code has been delivered on the dive club’s main mailing list, but if you are not on the list, ask for the PIN from other players. As UWR member you will be registered within Finnish Divers’ Federation ( http://www.sukeltaja.fi ) and you can purchase a License Insurance which is required in official tournaments. The insurance is valid between 1.1 – 31.12. on the year of purchase and it can be ordered from Finnish Divers’ Federation’s webpage:
www.sukeltaja.fi -> Turvallisuus -> Vakuutus -> Osta kilpailulisenssi
To be able to purchase the insurance you need to log in to the webpage. You should have received your username and password at the time of signing up as a UW Rugby member. If you have not received your username and password please e-mail the person responsible of our member registry ( jasenrekisteri (at) vesimiehet.fi ).

Briefly in English about UW Rugby in Oulu

Oulu Under Water Rugby Team is one of the most northern UWR teams you can find in the world!

We are located in the High Tech City of Oulu in northern Finland, 600 km north of Helsinki.

Newcomers and quests are always welcome and if you let us know ahead of time we can bring extra equipment that you may use. We will also teach you how to play Underwater Rugby if you have never played but have an interest in learning. Game is suitable for both women and men. For pictures and further info see also: http://en.wikipedia.org/wiki/Underwater_rugby. There was a while ago an article on UW Rugby in Oulu at 65 Degrees North portal.

Our weekly practice is in Raksila Swimming Hall on Thursdays at 20.45-21.45. There is also dive clubs’ pool session in Raatti Swimming Hall on Sundays and end of that is reserverved for UWR at 18.30-19.30.

For further information, email:

tapaniharo (at) yahoo.com

Kommentointi on suljettu.