JääNalle 2015 – Uusi konsepti

Perinteinen jään alle sukellusleiri, ”JääNalle” toteutettiin tänä vuonna perinteistä poiketen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana leiripaikaksi vakiintunut Hilikkulan leirirakennus paloi tuhkaksi syksyllä 2014. Sukelluskohde säilyi samana, mutta majoituskapasiteettia tänä vuonna ei ollut kuin nimeksi (3-4 henk.) koska mökkiä ei enää ole.

Pieni ryhmä meni etukäteen Saarijärvelle valmistelemaan sukelluspaikkaa. Saunamökkiin saatiin ennakkotiedoista poiketen sähköt päälle, joten lämmitys ei ollut ongelma. Yllättävä ongelma oli Saarijärventien liukkaus. Kaksi henkilöautoa jäi mäkeen kiinni, koska hiekoittamaton peilijää ohuella lumipinnalla luisti niin paljon. Liukkaudesta kertoo sekin, että tiellä oli mahdotonta kävellä. Kaksi isompaa autoa saatiin perille ainoastaan lumikettinkien ansiosta.

Perjantaina lämmitettiin siis saunamökki ja tietysti se sauna. Ensimmäinen avanto tehtiin perjantaina, mutta siitä otettiin ainoastaan vettä saunalle. Näytti, että tänä talvena Saarijärveen ei tätä ennen ollut avantoja tehtykään.

Lauantaina 21.3.2015 tehtiin sukellusavanto jäähän. Jää oli kolmessa noin 20 cm kerroksessa siten, että kerrostumien välissä oli lumimaista sohjoa. Pitkälaippainen moottorisaha leikkasi jäätä helposti. Jäälohkareet nostettiin poikkeuksellisesti tukkisaksilla avannosta, koska tällä kertaa jää ei ollut 50-70cm paksua yhtenäistä kerrosta.

Sukeltajia tuli päiväreissulle noin tusinan verran. Täysin pilvetön auringonpaiste oli häikäisevän kirkas. Tuuli oli verrattain navakka, mutta Pasi P:n sanoin ”piti hyttyset loitolla”.

Vanha Hilikkula on perustuksiaan myöten poissa. Ainoastaan betoninen kivijalka ja uuden puolen ”alakerran” teknisten tilojen harkot ovat jäljellä. Joitakin puitakin on pitänyt kaataa, koska tulipalon kuumuus on polttanut ne.

Martti aikoo rakentaa uuden rakennuksen vanhalle paikalle. Sukeltajat ovat lupautuneet auttamaan talkoohengessä mahdollisuuksien mukaisesti. Toivotaan, että uusi rakennus saadaan pystyyn ja käyttöön jo syksyksi 2015.

Kommentointi on suljettu.